In memoriam Eric Hermans

(17 december 1931 – 6 november 2017)

Op maandag 6 november 2017 is 85-jarige leeftijd overleden Eric Hermans, medeoprichter en jarenlang dirigent van Studium Chorale. Hermans stond aan de wieg van het kamerkoor, dat een initiatief was van een aantal studenten aan het Maastrichts Conservatorium. Zij waren van mening dat koorzang ernstig ondergewaardeerd werd in de muziekopleiding van zangers en instrumentalisten. Vanaf 1972 tot 1998 dirigeerde Hermans met grote bevlogenheid en vakmanschap het koor. Aanvankelijk lag de focus van Studium Chorale op oude muziek. Vanaf 1982 werd het repertoire verbreed naar alle stijlperiodes. Op initiatief van Hermans schreven meerdere componisten werken in opdracht voor het koor. Mede dankzij hem heeft Studium Chorale zich kunnen ontwikkelen tot het professionele ensemble, zoals het nu actief is.

Als dirigent leidde Hermans het koor vanuit een immer zoeken naar de verbinding tussen woord en klank. Zingen was voor hem de ultieme verbinding tussen de klank en de betekenis van het woord. Zingen voegde voor hem een dimensie toe aan het woord. Vanuit zijn ervaringen als spraak- en zangdocent aan de toneelschool in Maastricht kende hij alle finesses van de samenhang van woord, klank en betekenis. Als autoriteit op dit gebied begeleidde hij meerdere landelijke toneelgezelschappen en acteurs in hun voorbereidingen voor spraakmakende voorstellingen.

Een belangrijke inspiratiebron voor Hermans bleef het gregoriaans, waar hij als kind in Kerkrade mee opgroeide. Als zanger in de Schola Maastricht deelde hij zijn kennis en ervaring met de collega’s.