Artistiek leider

Hans Leenders

Hans Leenders studeerde orgel, theorie der muziek en gregoriaans aan de conservatoria van Maastricht, Utrecht en Brussel.

Hij is artistiek leider van Studium Chorale en artistiek adviseur van het orgelfestival L’Europe & L’Orgue Maastricht, de Chorbiennale Aachen en het Nederlands Gregoriaans Festival. Tevens was hij cursusleider van de Kurt Thomas-dirigentencursus van het Utrechts Conservatorium en gastdocent bij de Sommerkurse für Gregorianik aan de Folkwang-Universität der Künste in Essen.

Hans Leenders is hoofdvakdocent orgel aan het Maastrichts Conservatorium, cantor-organist van de O.L.V. basiliek te Maastricht (orgel Séverin 1652) en titulair-organist van de Kopermolen in Vaals (orgel Hilgers 1765). Zijn meest recente orgel-cd met muziek voor het Séverin-orgel werd door de schrijvende pers met de hoogste waardering ontvangen.

Daarnaast is Leenders dirigent van het Basilicakoor en de Schola Nova van de O.L.V. basiliek en dirigent van het Madrigalchor Aachen. Hij verzorgde gastdirecties bij o.m. Europa Cantat, Groot Omroepkoor, Cappella Amsterdam, Sloveens Kamerkoor, WMC en verschillende conservatoria in binnen- en buitenland.

Zijn liefde voor de hedendaagse muziek blijkt uit de vele premières, die hij gespeeld of gedirigeerd heeft. De laatste jaren profileert Hans Leenders zich ook als componist. Zijn composities worden uitgegeven bij Ascolta, Harmonia en De Haske.

www.hansleenders-organist.nl >