Stabat Mater MacMillan

De Stabat Materconcerten in Oirschot beleven in 2018 hun twintigste editie. Twee weken voor Pasen klinkt in de St. Petruskerk een zetting van het Stabat Mater, het beroemde middeleeuwse gedicht dat het treuren van ‘Moeder Gods’ om de dood van Christus zo aangrijpend verwoordt. Deze keer staan de versies van Joseph Rheinberger en James MacMillan op het programma. Volgens MacMillan vormt ‘schoonheid de hart van ons christelijk geloof’. Zijn Stabat Mater is volledig gevormd rondom deze gedachte. Het werk klinkt nu voor de eerste keer in Nederland.

Zaterdag 17 maart 2018 17:00 uur Oirschot, St. Petruskerk
Zondag 18 maart 2018 14:30 uur Oirschot, St. Petruskerk

Joseph Rheinberger: Stabat Mater voor koor en orkest
James MacMillan: Stabat Mater voor koor en orkest

philharmonie zuidnederland
Hans Leenders, koorvoorbereiding
Per Otto Johansson, dirigent

Stabat Mater MacMillan

Zaterdag 17 maart 2018 17:00 uur Oirschot, St. Petruskerk
Zondag 18 maart 2018 14:30 uur Oirschot, St. Petruskerk

Joseph Rheinberger: Stabat Mater voor koor en orkest
James MacMillan: Stabat Mater voor koor en orkest

philharmonie zuidnederland
Hans Leenders, koorvoorbereiding
Per Otto Johansson, dirigent

Jesu meine Freude

Marcel Verheggen neemt het Nieuwe Barokorgel in het Orgelpark in Amsterdam in gebruik met een ‘orgelmis’: hij begint met een groot Preludium van Bach, eindigt met de bijbehorende fuga, en speelt daartussenin indrukwekkende koraalvoorspelen. De bijbehorende koralen en het grote motet ‘Jesu meine Freunde’ worden door Studium Chorale gezongen.

Johann Sebastian Bach (1685 -1750)
– Praeludium G-groot (BWV 541)

– Allein Gott in der Höh sei Ehr (BWV 676)
Michaël Praetorius ( 1571-1621)
– Allein Gott in der Höh sei Ehr

– Wir glauben all an einen Gott (BWV 680)
Johann Walther (1496-1570)
– Wir glauben all an einen Gott

– Christ, unser Herr, zum Jordan kam (BWV 684)
Johann Eccard (1533-1611)
– Christ, unser Herr, zum Jordan kam

– Partita ‘ Sei gegrüsset’ (BWV 768)
– Motet ‘Jesu meine Freude’ (BWV 227)
– Fuga (BWV 541)

Woensdag 21 maart 2018 20:15 uur Amsterdam, Orgelpark
Zaterdag 26 mei 2018 19:30 uur Maastricht, OLV-basiliek (tijdens Heiligdomsvaart)

Marcel Verheggen, orgel

www.orgelpark.nl

Matthäus-Passion

De passieweek en Bachs Matthäus Passion horen in de Nederlandse traditie onlosmakelijk bij elkaar. De Engelse dirigent Matthew Halls, die is groot gebracht in de Engelse koorzang, is doordrongen van de fundamentele rol van de koren in Bachs passie. Studium Chorale laat zich daarom graag door hem meenemen in het verhaal. Halls brengt een aantal vocalisten mee die garant staan voor alles wat Bachs werk zo meesterlijk maakt: levensecht menselijk drama vol herkenbare emoties.

Jesu meine Freude

– Jesu meine Freude
– delen uit Clavierübung 3.Theil

Motetten van diverse componisten bij Clavierübung 3. Theil

Marcel Verheggen, orgel

volgt

Lebenslust und Liebesschmerz

Studium Chorale laat een prachtige negentiende eeuwse muziekpraktijk herleven. Heerlijk samen zingen rond een piano en brengt hartverwarmende koorwerken van Schubert en Brahms en een meeslepend Engels accent van Edward Elgar. Een louterend zondagconcert.

In de romantische huiskamer

Vocale pareltjes, oorspronkelijk geschreven voor tussen de schuifdeuren, verdienen een groter podium, zeker als ze geschreven zijn door Schubert, Brahms en Elgar. Alle romantische en muzikale emoties tussen Lebenslust en Liebesschmerz passeren de revue in de liederen voor vocaal dubbelkwartet en piano. Elgar verwerkt indrukken van zijn vakantiereis door Beieren. Brahms’ Neue Liebeslieder Walzer nemen je mee in de ongekend gevarieerde wereld van de ¾-maat. Schubert als liedcomponist bij uitstek behoeft geen krans.Het resultaat is een programma met vocale juweeltjes die niet vaak live gehoord kunnen worden. Een mooie kans om u te wanen in een gegoede romantische huiskamer met uitvoeringen op topniveau.

zondag 27 mei 2018 11:00 uur
Kerkrade, Theater