Zangworkshop Festival Vocallis

Muziekleerlingen van middelbare scholen uit het Heuvelland en Maastricht ontmoeten elkaar tijdens een muziekactiviteit waarbij ze begeleid worden door de professionele musici van Studium Chorale. Een verrassende happening met dirigent / arrangeur en workshopleider Hans Leenders in het kader van Festival Vocallis21.

Tijdens een zangworkshop wordt gewerkt aan muziekstukken uit de periode Parijs fin-de-siècle. Hans Leenders zal op zijn eigen boeiende wijze informatie over deze periode geven waardoor leerlingen een goed beeld krijgen van deze muziek. Acht zangers van Studium Chorale en pianist Robert Weirauch ondersteunen de leerlingen. Tijdens de workshop wordt toegewerkt naar een uitvoering: een koffieconcert in Centre Ceramique om 13:00 uur. Dit koffieconcert is vrij toegankelijk voor liefhebbers en passanten en duurt een half uur.

Deze workshop vindt plaats op vrijdag 10 november 2017 van 10:30-13:00 u in de Henri Hermans zaal van Kumulus, Sint Maartenspoort in Maastricht. De educatieve activiteit is ontwikkeld voor bovenbouwleerlingen havo/vwo die een sterke interesse hebben in muziek en bij voorkeur muziek/kunst in hun eindexamenpakket hebben zitten. De coördinatie is in handen van Ghislaine Mommer van de afdeling educatie van Festival Vocallis21.

Presentatie
vrijdag 10 november 2017 13:00 uur
Centre Ceramique, Maastricht
toegang: gratis

koormuziek uit het Fin-de-Siècle met werken van Fauré, Satie en Poulenc

www.festivalvocallis.nl

Wonder der schepping

Het scheppingsverhaal en alle wonderen der natuur worden bezongen in een afwisselend programma met romantische en nieuwe muziek voor koor en instrumenten. Copland verklankt het scheppingsverhaal volgens Genesis. Dvorak en Eben bezingen de schepping en de natuur geïnspireerd door hun eigen landschap.  In haar bundel  Einde en begin duidt dichteres Wislawa Szymborska  de verwondering als belangrijkste missie van een dichter. Geldt dat niet ook voor een componist en bovenal voor de muziek? Voor het concert in het Orgelpark is het programma van het recente Musica Sacra concert in Maastricht aangepast aan de unieke mogelijkheden, die dit orgelpodium bij uitstek biedt.

Antonin Dvorak: V přírodě (In de natuur) Vijf liederen voor koor a capella. Op. 63 (1882)
Louis Vierne: Hymne au Soleil / Clair de Lune voor orgel
Petr Eben: Cantico della Creature voor koor a capella (1987)
Jehan Alain: Le jardin suspendu voor orgel
Roderik de Man: Einde en begin. Gedicht van Wislawa Szymborska voor gemengd koor en gitaar (2016)
Henk Badings: It is dawning in the East, balladeske variaties over een oud Nederlands liefdeslied (1967) voor orgel en gitaar
Aaron Copland: In the beginning voor mezzosopraan en koor (1947)

Studium Chorale

Maria de Moel, mezzosopraan
Stefan Gerritsen, gitaar
Marcel Verheggen, orgel

Zo 8 oktober 2017 14:15 uur Orgelpark. Amsterdam

Kaartverkoop en meer informatie
www.orgelpark.nl

Musica Sacra

Het thema van het jaarlijkse festival Musica Sacra Maastricht 2017 is In het Begin. Het scheppingsverhaal en de viering van de 35ste verjaardag van het festival worden hierin van alle kanten belicht. Studium Chorale bezingt het wonder der schepping in een afwisselend programma met romantische en nieuwe koormuziek.

…de hele schepping wordt omhelsd…

Petr Eben: Cantico delle Creature voor koor a capella (1987).
Roderik de Man: Begin en einde
.
Gedicht van Wislawa Szymborska voor gemengd koor en gitaar (2016)
Daan Manneke: Archipel III voor gitaar solo (1987)
Aaron Copland: In the beginning voor mezzosopraan en koor (1947)

Studium Chorale

Maria de Moel, mezzosopraan
Stefan Gerritsen, gitaar

Za 16 september 2017 22:00 uur Onze Lieve Vrouwebasiliek, Maastricht

Kaartverkoop en meer informatie
www.musicasacramaastricht.nl

Kantsjeli Styx

Liefde en dood vormen het universele hoofdthema in veel muziek. Zo ook in Wagners tragische liefdesverhaal over Tristan en Isolde, of Tsjaikovski’s verklanking van de ongelukkige liefdesgeschiedenis die Francesca da Rimini met de dood moest bekopen. Ook de Georgiër Gija Kantsjeli houdt zich in Styx bezig met de dood van vele vrienden, terwijl de solo-altviool als veerman Charon treurig zingt. Belangwekkend detail: chef-dirigent Dmitri Liss bracht Styx van zijn goede vriend Kantsjeli in 1999 met veel succes in première. Studium Chorale in grote bezetting is voor de gelegenheid de samenwerking aangegaan met de zangafdeling van het Conservatorium Maastricht.

Richard Wagner: uit Tristan und Isolde: Prelude en Liebestod (orkest)
Peter Iljitsj Tsjaikovski: Francesca da Ramini (orkest)
pauze
Gija Kantsjeli (1935): Styx (1999) (altviool, koor en orkest)