Beljon - Me Miseram Quid Agam/Min Al Acmaaq

Universeel thema van rouw

Deze nieuwe compositie, Me Miseram Quid Agam/Min Al Acmaaq, is geïnspireerd op eeuwenoud erfgoed afkomstig van de Onze Lieve Vrouwebasiliek te Maastricht en is gerevitaliseerd om te verenigen.

De componist kiest als insteek het rouwen van de mens als essentieel onderdeel van het leven. Beljon maakt gebruik van zowel westerse muziek als klanken uit het Midden-Oosten. Zo slaan componist en koor een muzikale brug tussen oost en west. Er ontstaat een kunstvorm die gevoed wordt door twee verschillende culturen, maar belangrijker nog; er ontstaat begrip, verdraagzaamheid, verbinding, eenheid. Iets dat nu, helaas meer dan ooit, van onschatbare waarde blijkt. Niet alleen tussen het westen en het Midden-Oosten, maar tussen alle culturen en bevolkingsgroepen.

Gerard Beljon

Gerard Beljon begon zijn muzikale loopbaan als luitist en gitarist, maar al snel kwam daar de liefde voor het componeren bij. Communicatie en emotie zijn de aanjagers voor Beljons composities. Zijn werken moeten dan ook doorvoeld worden. Op dit moment laat Beljon zich vooral inspireren door de maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld.
Beljon schreef eerder al composities voor het Nederlands Kamerkoor en Cappella Amsterdam, maar ook voor ensembles en instrumentalisten als het Nieuw Ensemble, duo Toeac en pianist Ralph van Raat.

Gerard Beljon2022.jpg

"Uitvoerders en luisteraars worden aan het denken gezet en worden geraakt. Emoties en gevoelens krijgen een plek.” - Gerard Beljon.

Dirigent – Hans Leenders
Componist – Gerard Beljon