Menu

Bruckner - Mis in e klein

Bruckner - Mis no. 2 in e klein en keuze uit motetten


De missen en symfonieën van Anton Bruckner (1824-1896) hebben veel met elkaar gemeen (zelfs een aantal muzikale thema’s). Bruckner was al eerder bekritiseerd voor ‘het simpelweg schrijven van symfonieën met een liturgische tekst’. Vriendelijker gezegd kon hij spiritualiteit en de techniek van de negentiende-eeuwse symfonie laten versmelten met een eerbiedige en liturgische benadering van de heilige teksten. 
Na een periode van zeven jaar, waarin hij zich vooral wijdde aan de studie (en weinig aan het componeren) schreef Bruckner drie missen in vier jaar tijd; de bekende missen in D klein, E klein en F klein. De missen in e en f zijn gebaseerd op de Oostenrijkse klassieke traditie, terwijl de mis in e juist duidelijk is beïnvloed door vroeg contrapunt, vooral Palestrina diende als voorbeeld. Van de drie missen is dit de ‘puurste’.
De Mis in e-klein is een uniek werk met een perfecte synthese van zestiende-eeuws contrapunt, de oude Gregoriaanse stijl van zingen en de negentiende-eeuwse harmoniek voor achtstemmig koor. 
Oorspronkelijk schreef Bruckner de mis voor vijftien blazers om buiten uitgevoerd te worden, Studium Chorale voert het werk uit met orgel (binnen, in het Orgelpark).

Dit concert wordt uitgevoerd ter ere van de 80e verjaardag van Loek Dijkman, oprichter van het Orgelpark in Amsterdam.

Uitvoerenden
Zang – Studium Chorale
Dirigent – Hans Leenders
Organist – Marcel Verheggen

Concert
zo 20 februari 2022, 14.15 uur

Locatie
Orgelpark, Gerard Brandtstraat 28, Amsterdam

Entree 
informatie volgt

Meer informatie
www.orgelpark.nl (informatie volgt)