Menu

Martin - Mis voor dubbelkoor

Frank Martin - Messe pour double choeur


In 2024 is het 50 jaar geleden dat de componist stierf en daarom is 2024 Frank Martin-jaar; dé kans om het repertoire van de bescheiden componist extra aandacht te geven. Studium Chorale zingt zijn weergaloze Mis voor Dubbelkoor.

Lange tijd lag de a capella Mis voor Dubbelkoor (1922-1926) in een lade bij Martin thuis. Hij nam de compositie in 1946 mee tijdens zijn emigratie vanuit Zwitserland naar Nederland, maar haalde het manuscript pas in 1963 op verzoek van een Hamburgse koordirigent - Franz Brunnert - tevoorschijn. Deze zag direct de schoonheid van het stuk en mocht het - gelukkig! - voor het eerst uitvoeren met zijn Bugenhagen-Kantorei. Pas toen het NCRV Vocaal Ensemble het in 1970 uitvoerde, gaf Martin toestemming de mis officieel te publiceren.
De reden voor zijn terughoudendheid rondom de compositie? Martin vond het werk in de eerste plaats iets tussen God en hem, iets persoonlijks, niks om met de wereld te delen. Gelukkig zette hij zich over zijn initiële (veertig jaar durende) schroom heen en liet de compositie uitbrengen met als toelichting de woorden: “Laten we hopen dat er nog steeds de overtuiging, de jeugd en iets van schoonheid te vinden is in deze bijna een halve eeuw oude mis”.
Oordeelt u zelf...

Naast deze indrukwekkende muziek van Martin zingt Studium Chorale twee (wereld-)premières van de Nederlandse componist Geerten Liefting en de Belgische Vincent Ghadimi. Geerten Liefting, één van de meest gelauwerde improvisatoren van Nederland, zal tevens - tussen de misdelen door - improviseren, geïnspireerd door de klanken van Martins mis.

Uitvoerenden
Zang – Studium Chorale
Dirigent – Hans Leenders

Concert
19 t/m 21 april 2024 in o.a. Maastricht en Amsterdam

Informatie
Meer informatie volgt