Demessieux - La Chanson de Roland

Wereldpremière nieuwe versie, verwacht in 2023

De Franse componiste en organiste Jeanne Demessieux noemt haar Chanson de Roland een 'poème lyrique en vingt chants'. Het is een omvangrijk, concertvullend werk in een soort oratoriumstijl, waaraan de componiste werkte vanaf 1951 tot 1956. Zij was van 1952 tot 1968 docent orgel aan het conservatorium in Luik. Haar muzikale nalatenschap bevindt zich nu in het RHCL in Maastricht.

La Chanson de Roland is gebaseerd op de bekende middeleeuwse Roelandsage, waarbij ridder Roland sneuvelt tijdens de terugtocht van Karel de Grote uit Spanje in 778.

Oorspronkelijk is La Chanson de Roland geschreven voor soliste, koor en orkest. Voor deze concerten maakte Hans Leenders in samenspraak met uitgever Durand in Parijs een nieuwe bewerking voor soliste, koor, piano en harmonium. Deze versie gaat hierbij in première.

Demessieux afb 2.jpg

Koor - Studium Chorale